Hur påverkar träningen och kost din hälsa & blodvärden?

Tags:

Nu när vi har snart passerat vecka 7 av 2018 så tycker jag ändå att det fortfarande är mycket folk på gymmen. Det verkar som att folk fortfarande är motiverade och håller igång både med kost och träning när man pratar med folk på arbetsplatser, vänner och ser aktiviteten på gymmen. Roligt att se och jämför man med tidigare år ser det ändå ut som att folk håller igång bättre. Kan det vara så att folks medvetenhet om kost och träning blir bättre och bättre? Vi får fler och fler anläggningar för att träna, fler och fler företag erbjuder friskvårdsbidrag och hälsosammare mat på restauranger tas fram. Det känns som att vi går åt rätt riktning.

Hälsovinster med träning & bra kost

Det dock många tyvärr missar är hälsovinsterna med att äta bra, sova bra och träna. Vilken effekt får det egentligen på kroppen om vi tittar på exempelvis att undvika olika hälsorelaterade sjukdommar? Vi är väldigt duktiga på att ställa oss på vågen, mäta runt midjan, se om dom gamla jeansen passar eller hur man ser ut i spegeln. Men varför glömmer så många att fundera på hur det egentligen ser ut på insidan? Jag tror att i grund och botten handlar det om att man inte riktigt vet vad man ska se efter, vad är bra värden, måste man gå till doktorn för att kolla upp sånt osv. Helt enkelt handlar det om okunskap och att man inte är speciellt medveten om det. Man vet att träning och bra kost minskar risken för en rad sjukdomar. Men hur många kan ärligt säga att dom vet om dom ligger i riskzon för någon hälsorelaterad sjukdom?

kosten

Hälsotest

I takt med all digitalisering och nya tjänster på nätet öppnas det upp en mycket enklare och tillgänglig marknad för att faktiskt testa sig för om man ligger i riskzon för olika sjukdomar. Man kan testa sig från allt till vitaminbrist, allergier, diabetes m.m. Allt som egentligen i grund och botten är det viktigaste för dig när det kommer till hälsan. Fundera en gång extra, vad är egentligen viktigast. Om du kommer i dom där jeansen eller att dina hälsovärden ser bra ut? Självklart går mycket hand i hand men att få en övergripande kontroll underlättar för att ta beslut hur man ska lägga upp sin kost och träning. Om du exempelvis har vitaminbrist bör du justera kosten därefter.

Du kan exempelvis göra en hälsokontroll hos Medisera som har en rad olika tester som görs via blodanalys i samarbete med bland annat karolinska universitetslaboratoriet. Man beställer enkelt hem via nätet, går till ditt närmsta provtagningsställe och sedan få din journal digitalt via Mobilt BankID. På så vis kan du sätta lite mer konkreta mål med din träning utöver det klassiska att gå ner i vikt. Här kan du få svar på om något avviker från det normala och om du kanske bör se över kosten eller träningen på ett specifikt sätt som påverkar din hälsa. Nu får du även 10% rabatt om du anger rabattkoden ”noregret2018” i kassan.

Samarbete med Medisera

Mina bästa tips för att få en bättre kontroll över din hälsa:

  • Börja träna – rör på dig minst 30 minuter per dag, utöver din vanliga aktivitetsnivå
  • Laga mat av bra råvaror och skippa socker – Sluta med utelunch och småätandet. ät riktigt bra lagad mat
  • Sätt upp tydliga mål för vad som är viktigt för dig
  • Gör ett hälsotest för att få en bra överblick på dina värden

 

Categories

No responses yet

    Lämna ett svar