Vill du flytta till Malta?

Flytta till Malta

Att flytta till Malta är absolut ett av mina bästa val i livet och jag ångrar inte en sekund att jag tog det valet. I början kanske det verkade lite speciellt att flytta till en lite ö mitt i Medelhavet där jag aldrig hade varit. Malta, jag visste knappt var det låg på kartan först. Hur lätt är det egentligen att se Malta på en karta om man inte zoomar in något extremt? Att flytta till Malta har många fördelar men samtidigt några saker som kan vara bra att tänka på. Jag tänkte dela lite av mina erfarenheter om att bo på Malta och hur jag lever livet här nere.

Sliema

Att flytta till Malta är faktiskt mycket enklare än vad folk tror. Det kanske låter väldigt främmande om omständigt att flytta till ett land i södra Europa som man inte vet någonting om. Faktum är att det är mycket enklare att flytta till Malta än vad det är att flytta till Norge (tro mig jag har provat). Att flytta runt i Skandinavien är visserligen ganska enkelt som svensk men att flytta till Malta är faktiskt ännu enklare.

Boende

Att få tag i boende på Malta anses som väldigt enkelt, speciellt om man är van vid Sverige eller Norge där det krävs ganska mycket för att få tag i en lägenhet om man inte tänker köpa. På Malta så kan det också gå väldigt fort att få tag i en lägenhet och samtidigt gäller det att ta snabba beslut eftersom lägenheter oftast blir upptagna omgående. Ofta så kan man hyra fullt möblerade lägenheter till ganska bra priser och det finns många moderna lägenheter. Oftast så betalar man 1 månads deposition och så är lägenheten din, vad du ska jobba med eller göra här nere är totalt ointressant. Så länge du betalar depositionen så har du lägenheten. Det är normalt att man skriver 6-12 månaders kontrakt och sen kan man förlänga och prata med hyresvärden om hur länge det ska förlängas. Det finns gott om mäklare här nere som gör jobbet ganska enkelt för dig och är inte speciellt dyrt heller. Dom brukar ta 50% av en månadshyra i avgift för att administrera allt, kontrakt osv. Värt att tänka på är att servicen som man är van vid hemma inte alltid existerar här nere och saker tar ibland lite längre tid. Vi har använt oss av Relocate Malta som dessutom har en svensk mäklare om man föredrar det.

Kök

Jobb

Eftersom det finns ett stort antal svenska företag på Malta så är det också ganska enkelt att få tag i jobb här nere. Det finns väldigt många spelföretag på Malta så att jobba inom gaming är väldigt vanligt. Nu är det ju dock så att det är många som har upptäckt Malta och flyttat ner hit så konkurrensen har ökat senaste tiden. Men jobbmöjligheter finns det absolut. Det finns många stora spelbolag som Betsson, Unibet, Expekt m.m på Malta. Sen finns det också ett flertal rekryteringsföretag som man kan använda sig av. Om inte annat finns det ju också stora möjligheter att starta eget företag och driva det på Malta som många andra gör.

Jag menar, vem vill inte jobba med medelhavet som utsikt och 300 soldagar om året? Det lockar nog väldigt många och en stor anledning till varför jag valde att flytta till Malta.

sommarväder på malta

Sjukvård

Nu har jag tyvärr inga personliga erfarenheter av sjukvården på Malta men det sägs ju att Malta har en av Europas bästa sjukvård. Jag har fått intryck av att det är ganska bra sjukvård här nere och det finns flera bra apotek som har doktorer där man kan få hjälp. Många av företagen här nere erbjuder också privata sjukförsäkringar till sina anställda så man behöver oftast inte betala speciellt mycket heller om det skulle behövas sjukvård. Nackdelen kanske är att Malta är ett av dom länderna som ger ut antibiotika hej vilt.

Mat

Maten på Malta skiljer sig lite från hemma men inte nödvändigtvis åt det sämre. Malta importerar väldigt mycket matvaror från England och andra länder så utbudet är väldigt stort för att vara ett så litet land. Det finns flera stora supermarkets som har bra utbud och lägre priser än vad man är van vid hemma. Det går att handla mat väldigt billigt här om man är smart och planerar. Dricka är också något som är betydligt billigare än hemma, både när det kommer till läsk och alkohol. Frysmat är något som kan vara lite dyrare i dom större matbutikerna men det finns å andra sidan ett butik som heter Miracle Foods som jag skrev om igår som nästan enbart säljer frysmat, till mycket låga priser. Det man får vänja sig vid är att köpa vatten på flaska eftersom kranvattnet inte är något för oss Skandinaver. Sen kan man ibland sakna vissa matvaror som Kesella, Keso osv som visserligen finns här men inte alls smakar lika bra som det vi har i Sverige. Vi kan nog också konstatera att hygienen och hantering av mat är betydligt bättre i Sverige än på Malta. Som tur är så finns det en svensk matbutik på Malta som heter Swedish Delights som säljer svenska matvaror, nu har jag inte varit där på en stund så jag vet inte hur utbudet ser ut just idag. Det finns också ett par svenska godisbutiker på ön som heter Candynavia där man kan köpa svenskt lösviktsgodis. Väldigt viktigt på lördagarna att få svenskt godis. Men för att summera det så tycker jag att utbudet av mat är ganska bra och priserna är generellt lägre än hemma.

Internet och mobil

Att skaffa internet & mobil är mycket enklare än hemma. Här behöver du inte köpa ett dyrt tvpaket för att få internet, du behöver inte heller binda dig i 24 månader eller betala någon tv licens. Att skaffa internet är enkelt och det kan du göra via mäklaren utan att du behöver något jobb eller liknande. Den största leverantören av internet är Melita och dom erbjuder även mobilabonemang/kontantkort till rimliga priser. Jag använder en s.k ”Hybrid Plan” för €25/månad där jag får 1gb surf och €25 euro att ringa & smsa för. Den fylls på automatiskt varje månad och jag får en räkning efter, ingen bindningstid. Dessutom är det ganska billigt att ringa hem till Sverige. Internet är inte heller speciellt dyrt och vi betalar runt €25-30/månad för 15/1mbit utan bindningstid. Nu har det visserligen blivit 30/1mbit och då kostar det drygt €30 tror jag utan bidningstid. Vill man binda sig går priset ner såklart.

OBS! På senare tid verkar det som att Melita’s kundservice har gått ner totalt. Otroligt otrevliga och försöker kräva in pengar på fakturor som egentligen är betalda.

Väder

Det är ju ingen hemlighet att vädret på Malta är väldigt bra i stortsett året runt. Med över 300 soldagar om året och betydligt längre sommar än hemma så är det svårslaget. Sommaren är väl egentligen från April – November och vintern/hösten är mellan November-Mars. Men samtidigt är det ingen direkt vinter utan snarare en typiskt svensk höst/vår.

väder

Träning

Träning på Malta är kanske något som man kan sakna ibland. Det är väldigt begränsat utbud när det kommer till gym och träningskulturen är långt efter Sverige. Det finns visserligen några bra gym här men man ska inte ha för höga förhoppningar om man kommer från Sverige. Jag har provat dom flesta gymmen som finns i Sliema, St Julians och Valetta och tycker fortfarande att Le Meridien eller Hilton har det mest kompletta utbudet. Sen är Challenger i Valetta och Fortina i Sliema bra på sina sätt. Men jag är glad för att vi bor nära Le Meridien och tränar där.

Övrigt

Om du är intresserad av att flytta till Malta och njuta av livet så kan jag absolut rekommendera det. Det mesta är relativt enkelt om man inte har för höga krav på saker och det finns mycket information på nätet om att flytta till malta som svensk. Dessutom kryllar ön av svenskar så ensam känner man sig aldrig här nere. Spana också in Maltasvenskar på Facebook där det finns mycket information om den här ön. Eller ta kontakt med mig om du undrar över något. Det finns säkert flera saker som jag har glömt och inte tagit upp. Men jag har inte lust att det blir ett för långt inlägg för då har ingen lust att läsa det. Se det hellre som Del 1 och det kanske kommer en uppföljning inom kort. 

Categories

2 Responses

  1. Hej!
    Jag vill gärna starta egen hudvårdssalong i Malta. Finns det efterfrågan för sånt där? Har två ungdomsbarn med så behöver villa alt. stor lght i ett tryggt område. Vilka områden är säkraste att bo i och bästa för kunder? Jag tänker vår 2018.
    Tacksam för svar!
    Em

    • Hej. Ursäkta väldigt sent svar. Jag skulle nog vilja påstå att den efterfrågan kan fungera absolut. Målgruppen lär du hitta i Sliema eller St Julians skulle jag säga. Även dessa områden är nog att föredra att bo i 🙂

Lämna ett svar