Finns det något samband mellan Blodsockret och Vassleprotein?

Vassleprotein

Tags:

Finns det något samband mellan Blodsockret och Vassleprotein?

Lunds Universitet har publicerat forskning som visar att vassleprotein kan ha goda effekter på insulinfrisättningen. Detta kan vara väldigt positivt för diabetiker om livsmedlen blir anpassade efter detta.

Det vi äter består av kolhydrater, protein och fett. Vi överkonsumerar ofta kolhydrater och fetter som är förknippade med olika störningar i ämnesomsättningen. Detta kan leda till Diabetes typ 2 eller övervikt.

Dom flesta av oss vet också att kolhydrater påverkar insulinet (blodsockret). Det orsakar en kraftig insulinfrisättning som snabbt sänker blodsockret samtidigt som det låga blodsockret gör att vi blir hungriga igen. Vi äter då mer kolhydrater för att dämpa hungern.

Vassleprotein

Jag har tidigare skrivit om vad vassleprotein är och kort sagt är det ett mjölkprotein som utvinns av ostproduktion. Vassleprotein innehåller aminosyror som ger oss en mer långvarig mättnadskänsla. Vi kan alltså konstatera att ett mindre intag av vassleprotein kommer ge mer mättnadskänsla än samma mängd kolhydrater.

Personer som har diabetes typ 2 saknar förmågan att kunna justera sin blodsockernivå naturligt så dom behöver justera det med hjälp av mediciner. Men vi kan dra en slutsats av den här studien att med hjälp av vissa matvaror som innehåller vassleprotein kan nå samma blodsockersänkade effekt.

Att ta fram livsmedel som innehåller mindre kolhydrater och fetter som är mer anpassade till överviktiga, diabetiker och även normalviktiga personer.

mfactor_proteinpulver_myrevolution

Studien hittar ni här på engelska:
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/9/1/48

No responses yet

    Lämna ett svar