6 tips för lyckas med dieten

dieten

Tags:

Det går inte en dag utan att media skriver om någon ny diet som kommer upp. Antingen är det LCHF diet, 5:2 dieten, periodisk fasta eller någon annan form av ”ny” diet som ska fungera BÄST. Men fungerar verkligen alla olika dieter för just dig? Antagligen kommer dom att fungera för dig om du gör allt rätt, men sen är frågan vad som faktiskt fungerar bäst för dig, din kropp och dina mål. För mig handlar det om att man ska lära känna sin egen kropp och vad som fungerar bäst. Sen kan man alltid hämta inspiration från olika dieter eller liknande för att optimera dieten för en själv. För att lyckas på dieten krävs det mycket av dig och jag tänkte i den här artikeln ge dig mina 6 bästa tips för att lyckas med dieten.

dieten

 

1. Sätt upp ett mål och en plan

Det absolut viktigaste för att lyckas med dieten är att du tänker efter vad ditt mål med detta egentligen är och hur du ska ta dig dit. Tänk på följande frågeställningar:- Vad krävs för att du ska nå ditt mål?
– Vilka eventuella hinder kan uppstå på vägen mot målet?
– Hur lång tid kommer det att ta?
– Är målet realistiskt?
– Behöver du ta hjälp av en Personlig Tränare eller kostrådgivare?

När du har svar på detta och gjort en plan är du redo att gå vidare med din diet.

 

2. Börja föra loggbok över ditt dagliga intag av mat

Ett väldigt bra tips som hjälper många i början av en diet är att dagligen skriva ner vad man äter för att säkerställa att man äter det man ska och inte fuskar med något. Oavsett om du är erfaren eller ny med kost så kan det vara en stor fördel att skriva loggbok. Förhoppningsvis kan du också bli mer motiverad av att du ska skriva ner vad du äter dagligen.

Det finns flertal program och appar ute på marknaden som fungerar väldigt bra för att föra kostdagbok. Den populära appen shapeup har jag bra erfarenhet av och där kan du både på mobilen och via datorn lägga in din mat och se statistik.

 

3. Tro inte att alla fettförbränningstabletter kommer göra jobbet för dig

Tyvärr så finns det väldigt mycket så kallade fettförbränningsprodukter ute på marknaden och jag skulle säga att dom flesta inte är värda att köpa. Oftast så är dom dyra, fel marknadsförda och antagligen inte kommer hjälpa dig alls med att gå ner i vikt eller vad ditt mål är. Bara för att du köper några piller kommer det inte göra att du rasar i vikt eller når ditt mål. Ditt fokus bör ligga på att du sköter kosten och håller dig fysiskt aktiv om dagarna för att öka förbränningen. Självklart finns det vissa produkter som kan hjälpa till lite men det är inget du bör lägga fokus på. Är du intresserad av någon fettförbränningstablett så kan det räcka med koffeintabletter eller grönt-te tabletter.

fettförbränningspiller

4. Gör matlådor

För att lyckas med dieten krävs det att man planerar sin vardag både när det kommer till mat och träning. Det absolut vanligaste felet folk gör är att inte göra matlådor till jobbet eller skolan och på så sätt bli tvugna att äta ute eller liknande. Oftast så äter man inte speciellt nyttig mat då eller så äter man mer än vad man borde. Den absolut bästa och enklaste lösningen är att göra matlådor för kommande arbetsdag för att säkerställa att du får rätt mängd mat.

 

5. Vila och återhämtning

Glöm inte bort att sova minst 6-8 timmar per natt för att säkerställa att kroppen får den sömn den behöver för att kunna återhämta sig. Om du sover för lite över längre tid riskerar du att hela tiden ha för höga nivåer av stresshormoner i kroppen som kan påverka din fettförbränning negativt. Glöm inte heller att under diet och underskott av kalorier så behöver du kanske strukturera om träningen så att du inte tränar för mycket. Var noga med att få tillräckligt med vila och återhämtning innan nästa pass.

 

6. Välj Lightläsk före läsk med socker

Ja, det stämmer faktiskt det jag skriver. Om du har behov för att dricka läsk så bör du alla dagar i veckan välja lightläsk före läsk med socker i. Det finns väldigt lite studier som visar att t.ex. aspartam skulle vara farligt för oss människor. Enligt livsmedelsverket kan du dricka många liter lightläsk om dagen utan att överskrida det rekommenderade dagliga intaget av aspartam. Med det sagt kan vi självklart konstatera att vatten alltid är att föredra.

light

För mer hjälp med kost och träning, läs mer under Personlig Träning

2 Responses

Lämna ett svar