Vad använder jag för kosttillskott?

Kosttillskott Proteinpulver

Jag får ofta frågor om vilka kosttillskott jag använder och vad jag kan rekommendera för något. Jag har säkert skrivit om det tidigare men man blir ju klokare för varje dag som går så jag tänker att det passar bra med en liten uppdatering. Jag har som sagt jobbat i branschen länge och dessutom provat många olika kosttillskott genom åren. Att samla på sig egen erfarenhet tillsammans med studier och artiklar har gett mig en ganska bra kunskap om vad som är värt att lägga pengarna på och vad som kanske inte är lika värt att lägga pengarna på. Först och främst handlar det om att ha en rätt balans i sin kost och se ett eventuellt behov för något kosttillskott. Om du inte har en plan på hur din kost ser ut eller bör se ut så ska du inte börja tänka på kosttillskott först. Se först om du eventuellt har något behov för det eller om du faktiskt får i dig allt du behöver via kosten eftersom det alltid kommer vara att föredra. Sen finns det alltid tillfällen där man kanske behöver ha ett kosttillskott för att säkerställa att man får i sig rätt mängd av allt.

1. Proteinpulver

Proteinpulver är ett av de vanligaste tillskotten folk använder och känner till. Proteinpulver passar dom flesta och är ett relativt billigt kosttillskott att använda. Jag använder det oftast 1 gång per dag för att säkerställa att jag får i mig tillräckligt med protein varje dag. Det finns flera orsaker till varför jag väljer att ta en proteinshake per dag istället för mat men den största anledningen är för att det är enkelt och billigt. Jag brukar variera mellan vanligt vassleprotein och blandprotein och jag tycker inte man ska hänga sig upp i så mycket vad man tar för proteinpulver. Nu har jag äntligen fått tag i ett av mina favoritproteiner och det är MyRevolutions proteinpulver> som jag tycker smakar riktigt bra och blandar sig bra.

Kosttillskott Proteinpulver

2. Omega 3

Omega 3 är en viktig fettsyra som vi oftast har svårt för att få ett bra intag av. Jag själv vet att jag äter för lite fet fisk och att den maten jag äter kanske inte innehåller den mängden omega 3 som min kropp behöver dagligen. Dessutom får vi lätt i oss andra fettsyror genom annan mat som skapar en obalans i kroppen. Därför väljer jag att ta omega 3 tillskott varje dag året runt och jag föredrar i flytande form. Tar man flytande form istället för kapslar så är det enklare att få i sig rätt mängd omega 3 per dag och för mig som tränar mycket så krävs det närmare 2-3g omega 3 per dag. Dessutom blir det också oftast billigare att ta en omega 3 produkt i flytande form eftersom dom billiga kapslarna innehåller väldigt lite omega 3 per kapsel.

Omega 3

3. Kreatin Monohydrat

Kreatin Monohydrat är det absolut billigaste kosttillskottet med dokumenterad effekt. Med Kreatin Monohydrat kan du få bättre prestation och orkar mer under träningen. Jag använder det mer eller mindre året runt och tar mellan 5-10g/dag för att ge kroppen det den behöver. Kroppen producerar för lite för att jag ska kunna utnyttja det i min träning, och jag får oftast inte i mig tillräckligt via maten. Här räcker det helt fint med helt vanlig Kreatin Monohydrat i pulverform och inga hokus pokus kreatinprodukter är nödvändiga.

Kreatin Monohydrat

4. BCAA

BCAA består av tre olika aminosyror (proteiner) i snabb form som kroppen tar upp snabbt. Tränar jag på tom mage brukar jag alltid ta BCAA under uppvärmningen och större delen av passet. Förutom att du tillför kroppen proteiner som gör att du kan bygga upp kroppen så kan det också förbättra återhämtningen mellan passen. Om du äter en bra kost och tränar efter du har ätit en bra måltid är det inte säkert du får någon fördel av BCAA. Däremot kan det vara gott att dricka under passet och kanske ge lite extra energi.

BCAA

 Sammanfattning

Som ni kan se så är det faktiskt inte speciellt mycket kosttillskott jag använder och jag tycker heller inte att det behövs mer vid en bra och balanserad kost. Dessutom är det viktigt att först se ett eventuellt behov av kosttillskott innan du köper hem en massa olika produkter. Varför ska du t.ex. ta en multivitamin om du vet att du får i dig rätt mängd av allt via din kost? Det finns ingen mening med att äta för mycket av dessa ämnen för då kan du istället få andra problem senare i livet. Är du osäker på vad du ska äta varje dag för att uppnå dina mål eller vilka kosttillskott du ska använda så rekommenderar jag att du tar kontakt med en personlig tränare som kan hjälpa dig med det.

No responses yet

    Lämna ett svar