Ät mer Avokado

avokado

Att avokado är nyttigt är kanske inget nytt för folk som är intresserade av träning och kost. Många äter det dagligen till måltider för att säkerställa att få i sig bra med fetter och kalorier. Men vad innehåller den egentligen? Varför är det så bra att äta avokado?

Avokado är en frukt som vi odlar i större delar av världen där lämpligt klimat eftersom trädet inte tål frost. Avokadon äter vi oftast rå när den har mognat ordentligt. Man avlägsnar kärnan och äter den i halvor till sallader eller annan mat. Avokado innehåller bra mängder med omättade fetter som har en positiv inverkan på blodtryck, blodfetter och kan minska uppkomsten av hjärt & kärlsjukdomar. Den innehåller även endel fibrer samt vitaminer som D och C-vitamin.

avokado

Avokado innehåller rikligt med kalorier på grund av den mängd fett som finns men det är inget som gör att vi ska undvika den. Avokadon innehåller nyttiga fetter som är viktig i vår kost. En avokadohalva brukar väga mellan 55-65g och innehåller alltså 92-108 kcal per halva.

Att lägga in en avokado halva till 1-2 måltider per dag gör att man får i sig mer bra fetter som kommer ge stora hälsovinster.

NÄRINGSINNEHÅLL PER 100G

Energi: 168 kcal
Protein: 2 g
Fett: 15.3 g (varav 1,8 g mättat fett)
Kolhydrater: 4 g

Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.

Categories

No responses yet

    Lämna ett svar