Är siffran på vågen så intressant?

vågen

Hur kommer det sig att man bryr sig för mycket om vilken siffra vågen visar? Varför är det så intressant vad vågen säger? Ska vågen få styra dieten och hur nöjd man är med sin framgång eller finns det många andra faktorer som kanske är viktigare? Jag kan helt ärligt erkänna att jag fokuserar för mycket på vågen. Nu väger jag mig endast 1-2 gånger i veckan och lägger inte 100% fokus på det utan ser självklart dom andra faktorerna. Men om vågen hade visat mer än vad jag hade hoppats på, då hade antagligen min motivation sjunkigt. Även om formen säkerligen blir bättre och även en rad andra faktorer blir bättre. Jag är nere på årslägsta efter 82,0 kg på vågen imorse och jag måste ju erkänna att känslan av att vikten går ner (när mitt mål är att minska i fett och vikt) känns ganska bra. Men samtidigt vet jag att jag kan vara i bättre form och fortfarande väga 82kg eller mer. Så när jag egentligen tänker efter så är vikten på vågen inte speciellt intressant för mig när det kommer till hur bra form jag är i eller inte.

vågen

Finns det några fördelar med att se på vikten på vågen?

Som sagt så beror ju saker först och främst på vad du har för mål med träningen och kosten. Om du tävlar inom en specifik sport där vikten är intressant så klart att du måste se på vågen. Men om du bara vill komma i bra form till sommaren bör inte fokus ligga på vad vikten säger. Även om det är en bra pekpinne i vilken riktning saker går i så vet du inte vad du minskar i. Kanske är det bara kolhydrater, vatten eller muskler du minskar i medan fettet finns kvar? Jag använder det som en pekpinne för att se att saker går åt rätt håll men sen kollar jag på flera andra faktorer också för att se hur verkligheten ser ut.

Andra viktiga faktorer

Självklart finns det mångra andra saker du bör se på för att avgöra om saker går åt rätt håll. Personligen fokuserar jag mycket på följande saker

  • Hur känns energin om dagarna – Orkar jag träna, jobba och leva ett normalt liv
  • Hur ser formen ut i spegeln – Får jag synligare muskler, mindre fett osv
  • Hur presterar jag på gymmet – får jag framgång, blir jag starkare, uthålligare osv
  • Hur ser andra min framgång
  • Hur mår jag och hur känns hälsan

Låt inte vikten lura dig

Det stämmer. Ibland kanske vikten står stilla eller går upp fast du känner en framgång och ser den i spegeln. Kroppen följer ingen linjär kurva när det gäller viktnedgång utan det kan variera från vecka till vecka och från dag till dag. Se därför över en längre period och ge inte upp bara för att vikten står still eller går upp. Det betyder inte att du gör fel eller att du inte får framgång. Ett tips kan också vara att väga sig 3-5 gånger under en vecka och sen dra ett snitt över en 7 dagars period.

rygg

Sammanfattning

Självklart kan siffran på vågen vara intressant beroende på vad ditt mål är. Men glöm inte heller bort att se på många andra faktorer till din framgång. All framgång mäts inte i vad vågen visar för siffra. Vikten kan ibland stå stilla eller gå upp trots att formen ser och känns bättre ut. Låt dig inte luras av den siffran eller låt inte den siffran förstöra din motivation för att kämpa vidare.

No responses yet

    Lämna ett svar