Ryggont – mina erfarenheter och tips

Är du en av alla som har ryggont eller känner dig stel i rygg eller axlar? I den här artikeln kommer du kunna ta del av mina tips och egna erfarenheter när det kommer till ryggont, ryggskott och generella skador i ryggen. Ryggont drabbar väldigt många och det behöver inte vara relaterat till åldern eller om du har ett stillasittande arbete. Det finns många olika orsaker till hur ryggont eller ryggskador uppkommer. Många kanske förknippar ryggont och ryggskott med äldre personer, stillasittande eller om man är överviktig och väldigt lite fysiskt aktiv. Men är det verkligen hela sanningen? Är man förskonad från ryggskador bara för att man är ung, aktiv och i bra form? Jag skulle vilja påstå att det kan drabba precis vem som helst och speciellt unga personer som inte alltid tänker sig för alla gånger när det kommer till träningsmängd, teknik och hur man utför vissa rörelser och moment.

Varför får man ryggont?

Ryggont kan bero på flera olika anledningar men oftast kan man förknippa det med felbelastning, dålig teknik i avancerade övningar, stillasittande eller ojämn styrka/muskelmassa i höger respektive vänster ben. Jag har själv haft ryggont ett par gånger och jag skulle vilja kalla det ryggskott dom 2-3 gånger jag har haft det. Första gången var väldigt obehaglig eftersom det kom väldigt plötsligt på gymmet när jag skulle böja mig ner och lyfta en skivstång. Det högg till kraftig i nedre delen av ryggen, smärtan kom långsamt och jag stelnade till efter bara ett par minuter. Det är väldigt enkelt att känna att något har gått fel och att det är lämpligt att avbryta träningen. I mitt första fall beror det dels på en väldigt stor träningsmängd samt felbelastning och ojämn muskelmassa i benen. Sen beror det också på all tid jag har spenderat framför datorn i en stol, säkerligen i dålig position som förr eller senare visar sig i form av ryggont. Man kanske tror att man är stålmannen som ung men faktum är att förr eller senare smäller det om man inte är försiktig, arbetar korrekt och faktiskt jobbar förebyggande.

ryggont

Vad kan man göra för att förebygga ryggont?

 • Var försiktig vid tunga lyft, hjälp till med benen och spänn bålen/magen
 • Träna upp rörligheten i hela kroppen
 • Jobba upp en jämn styrka och muskelmassa
 • Var noga med tekniken när det kommer till träningen och tunga basövningar
 • Stillasittande arbete?
  • Stå upp och jobba
  • Gå upp och sträck på dig
  • Stretcha och jobba med rörligheten
  • Ha en bra position när du sitter ner
 • Var fysisk aktiv, minst 30 minuter per dag
 • Gå hos sjukgymnast/naprapat för att få behandling
 • Använd rätt skor för dig

Bli av med ryggont och ryggskott

När det kommer till ryggont och ryggskott så finns det saker man kan göra för att det ska bli bättre fortare samt lindra smärtan. Självklart är mycket individuellt och beroende på vilken typ av skada man har fått. Men om vi pratar om generell ryggont eller ryggsmärta i nedre delen av ryggen så har jag några tips som har fungerat bra för mig dom gångerna jag har råkat ut för det.

 • Försök leva så normalt som vanligt för att inte låta kroppen stelna och bestämma över dig
 • Gå promenader eller cykla lätt på gymnmet
 • Skippa styrketräning dom första dagarna och jobba istället med rörlighetsträning för att få igång blodcirkulationen ordentligt
 • Använd bra skor som skyddar och stabiliserar
 • Försök att vara så aktiv som du bara kan, om du lägger dig i sängen i 2 dagar direkt efter skadan så riskerar du att stelna ordentligt
 • Undvik felbelastning och felaktiga rörelser eftersom du antagligen är väldigt känslig för det
 • Använd stöd för ryggen om du behöver det

frihet

Behandling av ryggont och ryggskott

Behandling är också väldigt individuellt eftersom det beror på vilken typ av skada det är och hur länge du har haft det. Om det är vanlig ryggont eller ryggskott kanske du inte behöver någon specifik behandling förutom dom punkterna jag har tagit upp tidigare. Hur är det med värktabletter och voltaren då? Personligen har jag inte upplevt att värktabletter eller voltaren hjälper speciellt mycket mer när det kommer till ryggskador och jag tror också man ska vara lite försiktig med det. För det är trots allt bra att kunna känna smärtan, vart den ligger, när den uppkommer och om det du gör hjälper. Då tror jag det är mycket bättre med något form av ryggstöd som kan stabilisera och hjälpa dig att öka blodomströmningen. Det finns en rad olika produkter på marknaden och jag har personligen inte provat någon men skulle problemet uppkomma igen så lär jag prova något skydd.

Sammanfattning

Var rädd om din rygg och tänk dig för en extra gång när du ska träna eller lyfta något tungt. Det är väldigt viktigt att träna upp rörligheten i kroppen samt att skapa en jämn styrka och muskelmassa fördelat över kroppen för att undvika felbelastning. Välj också bra skor så är du dessutom skonsam mot både rygg och knän. Har du ett stillasittande arbete kan du vara extra utsatt och bör därför försöka vara aktiv som möjligt, res på dig och sträck på dig ibland under dagen.

One response

 1. […] ganska rejält, speciellt i knäböj. Men där kommer också en annan anledning in i bilen. Att jag skadade ryggen i somras och har helt enkelt inte vågat köra lika mycket böj och tungt efter det. Men nu är […]

Lämna ett svar