D-vitamin – Viktigt för oss i skandinavien

fettprosent

D-vitamin – Viktigt för oss i skandinavien. Att vi i skandinavien får i oss för lite D-vitamin under vinterhalvåret är kanske ingen nyhet för flera av er. Under dom senaste åren är det heller inget tvivel om att näringsråden som har kommit handlar om att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

D-vitamin har en rad olika hälsofördelar och stärker bland annat imunförsvaret,  minskar risken för flera cancerformer, förhindrar benskörhet och även skyddar hjärtat. Däremot har många av oss brist av D-vitamin eftersom kroppen är konstruerad att tillgodogöra oss D-vitamin genom solljus. Men eftersom vi får begränsat med solljus under vinterhalvåret samt tillbringar mer tid inomhus så har många av oss brist på D-vitamin.

vitamin-d-sun

Förutom att vi kan få i oss D-vitamin via solen så kan vi också få det genom maten.  Vi kan få i oss D-vitamin i bland annat fet fisk, fiskleverolja, lever, äggula och även mejeriprodukter som är berikade på D-vitamin.

Med andra ord kan det vara bra att tänka på det här under vinterhalvåret när vi får begränsat med solljus på oss. Att äta mer fet fisk eller ta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret kan vara ett bra alternativ. Det Rekomenderade dagliga intaget (RDI) är 7,5 – 10 µg/dag = 400 IE för vuxna per dag.

Categories

No responses yet

    Lämna ett svar