Dagens 5×5 träning

5x5 program

Idag var det dags för veckans tredje styrketräningspass efter en dag vila från gymmet. Det har förutom styrketräningen blivit lite cardio i form av löpning och promenader. Idag var det dock dags för 5×5 träning på gymmet. Jag brukar inte köra det speciellt ofta eftersom jag styrketränar 6-7 gånger i veckan normalt sett. Men när jag har gått ner till 3-4 pass i veckan tycker jag det passar ganska bra att lägga in en eller två dagar med 5×5 träning. Förutom att 5×5 träning är väldigt effektivt för att öka i styrka och muskelmassa så innebär det också att jag kan köra igenom mer eller mindre hela kroppen på ett pass. 5×5 träning fungerar bäst på basövningar och gör det därför väldigt tungt. Att köra 4 övningar är mer än nog och riktigt tuff träning, men väldigt effektivt.

Vad är 5×5?

Det är egentligen väldigt enkelt och det betyder kort sagt att man kör 5 set med 5 reps per set. Tanken är att hitta en vikt där du kan köra 5 reps utan att tekniken blir dålig men samtidigt att den sista repen är så tung som möjligt. Enligt mig måste inte varje set vara till failure. Det viktigaste är uteslutet tekniken och kontakten. Vilan mellan seten blir antagligen lite längre än normalt men det gör ingenting. Du kan absolut köra 4 övningar på runt en timme och det är mer än nog. Välj också basövningar för att göra det så optimalt som möjligt.

5×5 Program idag:

  1. 5 set Knäböj
  2. 5 set Marklyft
  3. 5 set Militärpress
  4. 5 set Chins

Benpass

Det blev ett riktigt bra 5×5 pass idag och jag var helt slut efteråt. Som tur är så är det lördag och maten är lite mer fri idag. Eftersom jag inte hade bestämt vad jag skulle ha för lunch idag så blev det väldigt spontant. Jag gick in på Meats och bestämde mig för att göra hemgjorda hamburgare med coleslaw. Att köpa 300g färsk köttfärs, coleslaw och färska bröd för runt 30kr är ganska fint. Sen var det bara att sätta igång och laga burgare.

hemgjorda burgare

coleslaw

Riktigt goda blev dom och coleslawen som jag köpte på Meats var också riktigt god. Något som verkligen underlättar matlagningen är en stektermometer. Perfekt för att se hur köttet blir eller om kycklingen eller fisken är genomstekt. Det blir mycket enklare att få rätt temperatur på köttet och undvika att det blir tort och tråkigt.

stektermomter

Nu har jag sett semifinalen mot Ryssland som Sverige tyvärr förlorade efter lite märkliga scener i slutet av matchen. Dessutom har jag hunnit jobba med lite PT kunder och skickat ut nya Kostprogram och Träningsprogram till mina kunder. Nu återstår det bara att njuta av kvällen och dra iväg och köpa lite godis till kvällen.

Trevlig helg!

 

Categories

2 Responses

  1. […] Från och med imorgon kommer jag att lägga om min kost och träning lite för att jobba mot lite nya mål. Tidigare har mitt mål främst varit att få en bra fysik som ser bra ut och kanske inte haft lika mycket fokus på styrkan eller andra moment. Men nu känner jag mig mer motiverad för att lägga extra mycket fokus på att bli starkare och uthålligare i tunga basövningar och liknande. Samtidigt som att jag har lust att förbättra min kondition framöver. Det betyder inte att jag kommer sluta äta god mat och sånt men det kommer att begränsas och finnas en tanke bakom allt framöver. Jag kommer lägga om träningen lite också skulle jag tro så att det blir mer fokus på basövningar och säkert endel 5×5 träning. […]

Lämna ett svar