8 gode grunner til å spise egg

egg

Jeg vil nesten tørre å påstå at egg er en av de smarteste og sunneste matvarene man kan spise. Det er så enkelt, godt og ikke minst har egg et næringsinnhold som ikke akkurat taler imot denne fantastiske matvaren. For mange er sikkert egg bare egg, og de fleste av oss tenker ikke over alle fordelene med å spise egg. Derfor vil jeg i denne artikkelen få frem noen gode grunner til å spise egg, og forhåpentligvis får flere opp øynene for hvilken smart matvare dette er.

egg

1. Egg er proteinrikt

Egg har lenge vært en av favorittmatvarene til kroppsbyggere. En av de største grunnene til det er det høye proteininnholdet. Et gjennomsnittlig egg inneholder 6-8 g protein, og dette er protein av den beste kvaliteten da egg inneholder alle de essensielle aminosyrene. Aminosyrer er proteinets byggestener, og selv om kroppen klarer å lage noen selv må de essensielle aminosyrene tilføres gjennom kosten.

2. Egg inneholder sunne fettsyrer

Ikke bare er egg en veldig god kilde til protein, men det kan fungere bra som en fettkilde også. Et gjennomsnittlig egg inneholder ca. 6 g fett, hvorav mesteparten er fra sunt umettet fett. Det er lenge blitt sagt at egg inneholder så mye kolesterol og mettet fett at det er usunt. Det er sant at egg inneholder kolesterol, men kroppen har mekanismer for å holde kolesterolnivåene balansert. Spiser du mer kolesterol vil kroppen produsere mindre, og omvendt. Som sagt er også mesteparten av fettet sunt fett, så man skal ikke være redd for å spise egg.

3. Egg er en god kilde til vitaminer

Det kan kalles en ekte vitaminbombe da egget inneholder veldig mange vitaminer. Det kan skryte på seg å inneholde A, B, D, E og K-vitamin. Fra B-vitamingruppen finnes 8 forskjellige, og alle finnes i egget. Spesielt plommen inneholder mye av vitamin-D, som ellers kan være vanskelig å få i seg gjennom kosten. Enda en god grunn til å spise mer egg.

4. Egg er en god kilde til mineraler

I egget finner man også mange viktige mineraler, da det inneholder jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Derfor er egg viktig for skjelettet vårt. Egget inneholder også såkalt kolin, som er viktig for nervesystemet.

5. Egg er mettende

Som sagt inneholder egget mye proteiner, som gjør de veldig mettende. Dette kan bidra positivt for de som har fokus på å eventuelt gå ned i vekt. Starter du dagen din med en proteinrik frokost vil dette kunne gi en større metthetsfølelse. Derfor kan jeg anbefale å spise egg til frokost for de som vil tenke mer på energiinntaket. Til informasjon inneholder ett egg ca. 80 kcal.

6. Egg inneholder lite karbohydrater

Dette er egentlig ikke en grunn til å spise egg, men mer for informasjonen sin skyld. Skal du ha et måltid eller ”snacks” som ikke inneholder så mye karbohydrater, er egg et bra tips.

7. Egg kan brukes til mye

Ikke bare er det godt å spise egg for seg selv, men det kan brukes til så utrolig mye. Skal du spise det for seg selv kan du variere i mengder; kokt, stekt, omelett, eggerøre og så videre. Det er bare til å variere, og du kommer antakeligvis aldri til å gå lei. Det er dette som gjør egget til en av de smarteste matvarene.

8. Egg er billig

Til slutt skal det nevnes at egg er en billig matvare i forhold til alle fordelene det bringer med seg. Masse av proteiner, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Jeg finner hvertfall bare positive sider ved å spise egg!

egg

Categories

One response

  1. […] Att ägg är nyttigt och proteinrikt är kanske inget nytt det heller för många av er. Faktum är att ägg är ett väldigt optimalt livsmedel eftersom det är väldigt innehållsrikt både på protein och fett. En annan positiv sak med ägg är att det finns otroligt många tillagningsmetoder för ägg. Du kan steka det, koka och en rad olika maträtter du kan använda det i. Dessutom tycker många att ägg smakar väldigt gott och det fungerar väldigt bra både till frukost eller middag. Dessutom är ägg enkelt att tillaga och en billig proteinkälla. Ägg innehåller lite mer kalorier och fett än vad t.ex. kyckling gör men fortfarande ett nyttigt livsmedel. På 2 normalstora ägg (50g/st) så får man i sig ca 140kcal, 12g protein, 0g kolhydrater och 10g fett. Ägg innehåller alltså en bra mängd högkvalitativ protein, fett och en rad andra vitaminer och mineraler. […]

Lämna ett svar