Hvilke kosttilskudd bruker jeg?

Det finnes sikkert like mange meninger om bruk av kosttilskudd som det finnes ulike kosttilskudd. Noen mener det er farlig, noen mener det er unødvendig, mens noen er positiv til bruken. Jeg er en av de som mener at om man trener tilstrekkelig mye så behøver man kanskje å ta diverse kosttilskudd, fordi man ikke dekker behovet gjennom kosten. Det er jo nettopp det det er – et tilskudd til det vanlige kostholdet ditt. Så, hvilke kosttilskudd bruker jeg? Tenkte å dele litt av dette med dere.

First thing first! Jeg vet at mange har en oppfatning om at kosttilskudd er farlig, og noen forbinder det kanskje så langt som med anabole steroider. Men dette er mennesker som ikke har satt seg inn i emnet og (uten å høres for bastant ut), faktisk ikke har nok kunnskap om det. Jeg har selv foreldre som ser på alle boksene med proteinpulver og sier at det er ”doping” og at jeg tilfører kroppen min giftige stoffer. Det eneste jeg gjør er å gi kroppen det den trenger i forbindelse med den mengden trening jeg gjør.

Som sagt, det finnes utrolig mye forskjellig kosttilskudd, men jeg kan nevne det jeg alltid bruker.

Proteinpulver:

Kroppen er absolutt avhengig av å få i seg proteiner. Det er kroppens byggesteiner, og er med i alle livsprosesser som foregår i kroppen. I forbindelse med trening er proteiner spesielt viktig fordi det er en nødvendig del av både skjelettets og musklenes oppbygging og funksjon. Protein spiller også en rolle som energikilde, men ikke i like stor grad som karbohydrater og fett.

Proteiner kan man absolutt få i seg gjennom maten vi spiser hver dag. Gode proteinkilder kan være fisk, kjøtt, melk og egg, men også vegetabilske matvarer som korn og bønner. Med et bra og gjennomtenkt kosthold går det fint an å dekke kroppens proteinbehov uten å ta noe tilskudd. Men jo mer du trener, desto større behov har kroppen for inntak av proteiner. Mange klarer ikke å få i seg alt de trenger gjennom vanlig mat da, og bør ty til protein som tilskudd i tillegg.

Jeg bruker proteinpulver hver dag, og synes det er en bra kilde til proteiner. Jeg trener mye, og da trenger kroppen rikelig med proteiner for å bygge seg opp igjen etter treningen. Det mest vanlige proteinpulveret å bruke i forbindelse med trening er myseproteinet, også kjent som whey-protein. Det tas raskt opp i kroppen, så det er perfekt å ta etter trening. Et annet protein, som jeg bruker iblant, er kasein. Det tas mer langsomt opp og holder seg lenger i kroppen enn vanlig whey-protein. Derfor er det mer lønnsomt å ta kasein når det er lenge til neste måltid, som for eksempel før du legger deg på kvelden.

bilde(13)

BCAA:

BCAA er også noe jeg alltid passer på å få i meg under trening. Skal forsøke å forklare enkelt. Proteiner har også byggesteiner, og de kalles aminosyrer. Et protein kan være bygget opp på mange ulike måter avhengig av hvordan aminosyrene er satt sammen. Når vi spiser noe proteinrikt som f. eks. et egg, så brytes proteinene ned til frie aminosyrer, og dermed kan tarmene oppta næringen. Med andre ord er aminosyrer viktig for oss! Det finnes noen aminosyrer som kroppen ikke kan produsere selv, de essensielle aminosyrene (EEA). EEA inneholder alle aminosyrer som er livsnødvendige, men under denne kategorien har vi tre amonisyrer som er mer relevant i forbindelse med trening, nemlig grenede aminosyrer (BCAA).

Jeg vil absolutt anbefale alle som trener mye å ta BCAA som tilskudd da det spiller en stor rolle i proteinsyntesen, altså dannelsen av proteiner. Spesielt om du trener på tom mage, eller trener lang tid etter siste måltid. Fordelen med å ta aminosyrer før, under eller rett etter trening er at de tas opp i blodet veldig raskt og kan aktivere proteinsyntesen. I tillegg kan inntak av aminosyrer forhindre den katabolske prosessen ved styrketrening, og heller fremskynde prosessen som bygger opp musklene.

NoRegrets

Pre-workout:

Pre-workout, eller PWO, er ganske forståelig noe som skal inntas før trening og skal ha en prestasjonsøkende effekt. Innholdet varierer veldig mye fra produkt til produkt, men det som alltid går igjen er koffein. Jeg har over veldig lang tid tatt PWO før hver økt, og i en viss grad det enda. Før var det sånn at jeg følte økten ble ødelagt om jeg ikke tok PWO, men det var mer psykisk enn at jeg faktisk fikk en dårlig økt. Nå som vi har to økter om dagen tar jeg gjerne PWO før en av øktene, og esspresso og en energidrikk den andre. Det er nemlig koffeinet som spiller den største rollen for meg. Det er den som gjør at jeg føler meg kvikkere.

Omega 3:

Omega 3-fettsyrer er viktige for kroppen, og er et av de viktigste tilskuddene jeg får i meg. Fettsyrer er sentrale for at mange av kroppens funksjoner skal fungere optimalt. Omega 3-fettsyrer er essensielle fettsyrer som kroppen ikke produserer selv, så vi må få det i oss gjennom kosten. Jeg er ikke så flink å spise matvarer som innholder rikelig med Omega 3, som f. eks. fet fisk. Derfor tar jeg det som tilskudd.

index

 

 

 

Categories

No responses yet

    Lämna ett svar