Stämmer det vad folk säger att dom äter?

Familjelunch

En sak jag ofta har tänkt på en stund är om folk verkligen vet vad dom äter varje dag och om det dom skriver ner som kostregistrering verkligen stämmer? Glömmer man lätt vad man har ätit under dagen och dagen före? Glömmer man bort en hel måltid eller bara mängden mat man åt? Vad kan det bero på? Brukar du ha lätt för att missa måltider eller mängden mat i din kostregistrering?

För det första tror jag att vi generellt har svårt för att vara 100% ärliga med vad vi äter. Vi gillar att förfina saker och framstå som att vi gör något bra fast egentligen kanske vi inte är så bra som vi framstår. Det ser ju mycket bättre ut i din kostregistrering om du skippar den där dressingen till maten fast du egentligen åt den. Eller den där extra banen efter maten som du åt. Det kan ju låta som småsaker men om man gör så 2-3 gånger om dagen över lång tid kanske du inte får den framgången du faktiskt vill ha.

För vem försöker du lura? Dig själv eller någon annan?

Om jag skulle be en person som inte gör någon kostregistrering att återberätta vad hon eller han åt under hela dagen igår skulle hon eller han med största sannolikhet glömma någon måltid eller kanske säga att hon/han åt mindre än vad hon/han egentligen gjorde. Skämms vi för vad vi egentligen äter? Hänger det kanske ihop med att man vet att man borde äta nyttare mat och träna mer än vad man gör. Jag tror också att den senaste trenden med att man ska vara så hälsosam och nyttig bidrar till att folk som inte sköter kosten och träningen inte riktigt vill prata om det. För man kan ju inte framstå som en person som inte äter hälsosam mat eller tränar, eller? Varför ska man behöva dölja vad man äter och om man tränar eller inte.

kostregistrering

Jag tycker inte att man ska behöva skämmas över vad man äter eller hur ofta man tränar eller vad. Om man nu skämms över vad man äter eller hur lite man tränar så kanske det är dags att göra en förändring. Kanske ska du börja träna oftare och välja nyttigare mat.

Jag vet själv hur jag var när jag var mindre och åt onyttig mat, satt framför datorn och rörde på mig ytterst lite. Jag hade absolut ingen lust att prata om kost och träning med folk. Jag ville inte berätta hur många påsar chips jag åt och flaskor läsk jag drack under en helg. Varför? Jo för att jag skämdes för det. Det var kanske inte så jag ville leva men under den perioden var det uppenbarligen det jag valde att göra. Nu idag lever jag ett helt annat liv med mycket träning, mer hälsosam mat men självklart unnar jag mig goda saker ibland. Och det är inget jag skäms över att berätta längre, för i det stora hela så lever jag ett hälsosamt liv och mår bra.

Det jag vill få sagt är att orsaken till att vi ofta kanske ”glömmer” det vi har ätit är egentligen för att vi inte trivs med den livsstilen vi lever. Kanske är det dags för en förändring och mer aktivitet i vardagen ? Hitta en livsstil som fungerar för dig, någon träningsform du gillar och ett kostprogram som fungerar för dig.

Om du är osäker på hur du ska gå fram så föreslår jag att du tar kontakt med en Personlig Tränare eller Kostrådgivare för att få den hjälpen du behöver. Har du frågor kring detta får du gärna ta kontakt med mig på alexander@noregrets.se så hjälper jag dig mer än gärna.

Med det sagt så vill jag poängtera att du lurar bara dig själv genom att inte vara 100% ärlig med vad du äter varje dag. Var inte rädd för att erkänna om du äter något onyttigt eller för mycket en dag. Ta det hellre som en lärdom och visa att du vill ändra på det eller förbättra din hälsa och livsstil.

För mer hjälp med kost och träning, läs mer under Personlig Träning

Categories

No responses yet

    Lämna ett svar