Vad ska man äta på diet?

diet

Nu när sommaren närmar sig med stormsteg och vi har påskhelgen i sikte så funderar nog många hur dom ska lägga upp sin diet och vad dom ska äta på sin nya diet. Det är inte alltid helt enkelt och generellt att svara på hur en diet ska se ut och vad man bör äta. Allt är väldigt individuellt när det kommer till både kost och träning och det vet dom flesta som är insatta i ämnet. Men det finns många där ute som inte är lika insatta och kunniga i ämnet som misslyckas med sina mål gång på gång. Jag är övertygad om att mycket grundar sig i att man saknar kunskap om näringslära och kanske inte känner sin kropps speciellt bra. Att bygga en bra fysik och vältränad kropp tar tid och det handlar om att lära känna sig kropp och hur den fungerar. Det tar tid och det kommer antagligen att krävas att du misslyckas också och lär dig av dina misstag. Jag känner att efter flera års tid som Personlig Tränare och många år av träning börjar lära mig hur min kropp fungerar och vad som krävs för att jag ska komma i bra form. Jag tror att det är väldigt viktigt att man har tålamod när det kommer till kost och träning och att man är beredd att göra fel för att lära sig. Våga experimentera och utforska nya metoder som kan fungera bättre för dig och dina mål.

Hur lägger man upp en diet?

Många förknippar väl ordet diet med att torsk och broccoli varje dag i flera månaders tid. Så kanske det är till viss del när det kommer till tävlingsdieter men för en vanlig motionär då? För en helt vanlig svensson som vill komma i lite bättre form till sommaren? Innan du ens börjar fundera på vad du ska äta under dagarna så måste du räkna ut ditt energibehov och tänka efter vad ditt mål är och vad som krävs för att du ska nå det. Om ditt mål specifikt är att gå ner 5kg på 10 veckor så behöver du droppa i snitt 0,5kg per vecka och därefter behöver du då räkna ut ditt energibehov. Men om ditt mål bara är att komma i bättre form och minska i fettprocent kanske inte vikten är lika viktig. Med det sagt så tänk alltid efter först vad ditt energibehov är innan du bestämmer dig för vad du ska äta. Viktigt också är att ta hänsyn till hur dagarna ser ut med tanke på jobb, familj, aktiviteter osv. Var realistisk när du sätter upp din plan.

diet

Vad äter jag under diet?

För det första så håller jag ingen tävlingsdiet nu utan mitt mål är egentligen att komma i bättre form den här sommaren än förra sommaren, klassiskt mål. Sen har jag också andra delmål när det kommer till styrka, vikt osv. Jag äter absolut igen kyckling och broccoli dag in och dag ut på min diet just nu. Jag kommer säkert att strypa intaget och vara väldigt noga med kosten dom 2-3 sista veckorna av dieten för att få maximal framgång. Men av erfarenhet och hur jag vill leva mitt liv så har jag det betydligt mer fritt i början av dieten och skalar sakta men säkert av när jag närmar mig målet. På det sättet så vänjer jag mig vid mindre mängd mat och nyttigare livsmedel sakta men säkert. Sötsuget minskar och behovet av onyttig mat blir mindre och mindre. Jag försöker hålla en strikt kost söndag-fredag och sen slappar jag lite fredag kväll och under lördagen. Men i korta drag blir det följande matvaror under min diet

 • Kyckling (olika marinader och tillagningar)
 • Lax
 • Potatis
 • Ris
 • Fullkornspasta
 • Broccoli och andra grönsaker
 • Kvarg
 • Bär & Frukt
 • Osaltade nötter
 • Riskakor
 • Köttfärs

Hur mycket äter jag under diet?

När det kommer till mängden mat och kalorier under dieten så är det ju väldigt individuellt och något man måste räkna ut efter sitt dagliga energibehov. Jag ligger ungefär på runt 2000-2300kcal/dag under mina dietdagar och sen på ätardagar kan det bli ungefär dubbelt så mycket. Men mitt mål är att över en 7 dagarsperiod ha ett underskott på ca 500kcal/dag för att kunna minska 0,5kg per vecka. Hittills har det fungerat bra och jag har ett snitt på -0,5kg/vecka sen dietstart.

När äter jag?

Jag äter enligt periodisk fasta och tycker det fungerar kanon för mig och mina mål. Jag äter med andra ord ingen frukost utan min första måltid är lunchen som blir runt kl 12-13. På senare tid har det faktiskt bara blivit 2 stora måltider per dag i form av lunch och middag. Då har jag fått i mig ca 800-900kcal per måltid och sen har det blivit en proteinshake efter träning. Jag har lärt mig att träna på tom mage och det är absolut inga problem att hoppa över frukosten.

Sammanfattning

Tänk på att alla dieter fungerar olika bra på olika människor. Din diet bör vara anpassad efter din kropp och dina mål för att du ska få framgång. Var noga med ditt energibehov så att du inte hamnar för högt eller för lågt och var beredd på att du kommer behöva justera i planen under resans gång. Jag rekommenderar också en mjukare start och bli striktare och striktare mot slutet av dieten. För mig är det viktigt att kunna prestera både på gymmet, jobbet och privat. Därför är jag inte 100% strikt 7 dagar i veckan utan äter för att må bra och trivas. Självklart med en rimlig mängd och med målet i fokus överlag.

Categories

No responses yet

  Lämna ett svar