Dålig rörlighet? Tips för att förbättra din rörlighet

rörlighet

Är du en av dom som känner dig stel, har dålig rörlighet och kanske inte kan utföra alla övningar på gymmet korrekt pga det? Jag skulle påstå att det är ganska vanligt att ha dålig rörlighet eftersom många av oss inte prioriterar den typen av träning som gör att vi får bättre rörlighet. Hur ofta tränar du rörlighetsträning egentligen? Hur ofta tränar du styrketräning eller konditionsträning? Det kan vara värt att tänka på om du tränar 5-6 gånger i veckan men aldrig lägger tid på att träna upp din rörlighet. Förr eller senare kommer du att märka av det i form av skador eller att du helt enkelt inte kan utföra många övningar eftersom du saknar rörligheten för det. I den här artikeln tänker jag ta upp mina bästa tips för att du ska kunna förbättra din rörlighet och börja med det mer.

1. Kör Aktiv Dynamisk uppvärmning

Att stretcha är inget nytt för folk och det används flitigt på gymmen. Oftast tror man att det ger mindre träningsvärk och bättre rörlighet. Men vad är egentligen bäst? För att minska träningsvärken kan vi konstatera att stretching inte kommer hjälpa iallafall. Däremot är stretching bra för att öka rörligheten, nu anser inte jag att statisk stretching är bäst utan att man istället ska köra dynamisk stretching / uppvärmning. Med dynamisk uppvärmning menar jag att du istället för att står i en statisk position och stretchar så gör du aktivt en rörelse. På det sättet kommer du att förbättra din rörlighet i dom musklerna och lederna du aktiverar samt att det inte kommer påverka din styrka negativt. Jag brukar köra endel dynamisk uppvärmning innan mina träningspass och speciellt innan benpassen. Här nedan kan ni se två bra övningar som är fint att ta innan benpassen. Det kommer absolut att öka din rörlighet i höfterna samt att det kan påverka styrkan positivt.

2. Använd Rumble Roller

På senare tid har det blivit väldigt populärt med dessa foam rollers och liknande. Själv tycker jag inte att vanliga foam rollers hjälper så mycket. Däremot har jag väldigt bra erfarenhet av Rumble Roller som har hjälpt mig massor med rörligheten, speciellt för ryggen där jag har använt den mest. Rumble roller är lite hårdare och har ”taggar” på sig som gör att den kommer åt betydligt fler punkter än en vanlig foam roller. Jag brukar köra Rumble Roller ett par gånger i veckan och förutom att den löser upp muskelknutar så har den även förbättrat min rörlighet.

Rumbleroller

3. Kör full rörelsebana (ROM)

Jag ser väldigt ofta folk på gymmet som inte kör full rörelsebanan när dom kör olika övningar. Förutom att du antagligen kommer få sämre muskeltillväxt och styrka så kommer inte din rörlighet att förbättras. Därför rekomenderar jag att du istället sänker vikten men ser till att du får full rörelsebana i dina muskler och leder. Förhoppningsvis kommer det hjälpa dig att både bygga muskler och styrka men samtidigt förbättra din rörlighet också.

4.  Gå regelbundet till en Sjukgymnast, Naprapat eller liknande

Om du tränar mycket och lägger ner otroligt mycket energi på det så bör du ta vara på din kropp också för att undvika skador och andra problem. Att gå till en massör, sjukgymnast eller liknande ibland för att få behandlingar, lösa upp knutar, låsningar och bara kolla så att alla muskler, leder och ligament fungerar som dom ska tycker jag är en bra investering. Du kommer garanterat att få bättre rörlighet, mindre skadeproblem och kanske även prestera bättre på gymmet.

rörlighet

Image Credit

 

One response

Lämna ett svar