Samband mellan sömnbrist och överätande

Finns det något samband mellan sömnbrist och mängden mat vi äter per dag? Forskning från Uppsala universitet visar att personer som lider av sömnbrist oftast väljer större portioner av energirika måltider än vad dom gör efter en natt med normal sömn. Under längre tid kan detta leda till övervikt och andra sjukdomar.

Att sömnbrist påverkar hälsan negativt är det inget tvivel om och det är något dom flesta av oss är medvetna om. Att efter en natt med dålig sömn hugga in i stora portioner mat eller buffémat inte är den bästa kosten kan vi konstatera. Lider du av sömnbrist blir det extra viktigt att fokusera på hur dina kostvanor ser ut.

Forskarna vid den Neurovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet publicerade tidigare en vetenskaplig artikel i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism som visade att bara en enstaka natt med mindre sömn hos unga normalviktiga män ökade aktiveringen av en hjärnregion som är kopplad till önkan att äta mat.

I den här nya studien så har forskarna undersökt hur personer med sömnbrist väljer större portionsstorlekar av energirika måltider.  Man lät 16 normalviktiga män välja portionsstorlek av 7 olika maträtter och 6 olika mellanmål. I först hungrigt tillstånd och efter mättat tillstånd. I ett av de två försöken hade deltagarna inte sovit och i det andra försöket hade dom sovit ungefär 8 timmar. Man gjorde även testet både före och efter en frukost som visar att sömnbrist gör att man väljer mer mat oavsett hur mätt man är.

Vi kan alltså konstatera att bara efter en natt utan sömn påverkar hur stora portioner vi väljer och mat med högt kaloriinnehåll. Eftersom sömnbrist är ett ganska stort problem i dagens samhälle så förklarar även det här varför övervikt är ett stort problem. Att se över sina sömnrutiner har med andra ord fler positiva fördelar än bara att påverka stressen. Stress, sömnbrist och övervikt hänger ihop.

One response

Lämna ett svar