Måste man räkna kalorier?

kalorier

Som Personlig Tränare får jag den frågan väldigt ofta av folk. Jag tycker inte att det finns något ja eller nej svar på den frågan eftersom det är väldigt individuellt. För några är det absolut värt att räkna kalorier om man ska nå sitt mål medan för andra kanske det inte är lika viktigt att veta exakt hur många kalorier man äter. I den här artikeln tänkte jag ta upp mina tankar och erfarenheter kring temat. Hur gör jag? Vad anser jag att DU ska göra?
Innan man bestämmer sig för om man ska räkna kalorier eller inte så bör man ställa ett par frågor till sig själv.
Vad är mitt mål just nu? Hur bra känner jag min kropp? Vad fungerar för mig? Hur bra är mina kunskaper? Hur mycket diciplin har jag? För min egen del handlar större delen av året att jag INTE räknar kalorier, däremot kommer du alltid kunna fråga mig hur många kalorier mina måltider innehåller och hur mycket jag äter per dag. Jag kommer kanske inte alltid kunna ge dig ett exakt svar, men jag vet mer eller mindre hur mycket jag stoppar i mig av allt. Det har tagit många av år av att prova sig fram, läsa på, utbilda mig och lära känna min kropp och hur den fungerar.

För mig handlar det inte längre om att äta exakt rätt antal kalorier varje dag, det handlar om att kunna anpassa kosten och träningen efter min framgång. Det handlar om att jag vet hur mycket kalorier olika typer av mat innehåller, hur mycket jag förbränner om dagarna. Den dagen jag bestämmer mig för att tävla och ska börja på en riktig tävlingsdiet, ja då kommer jag antagligen ha ett kostprogram som säger exakt antal kalorier och fördelning av mat.

mat

Men för vem kan det då vara bra att räkna kalorier? Om inte jag gör det, varför ska du göra det då?

Jag tror att du själv har svar på den frågan. Antagligen har du ett tydligt mål som du inte har uppnått tidigare på egen hand. Du kanske inte besitter så mycket kunskap om kost och vad som krävs för att du ska kunna nå ditt mål. Du har kanske provat olika dieter och träningsprogram men ingenting har fungerat.

Jag tror personligen att det kan vara väldigt smart att följa ett kostprogram en period bara för att lära sig vad som fungerar för sin egen kropp och samtidigt lära sig om kost och näringstiming. Efter en stund så kommer du lära känna din kropp mer, du vet vad som fungerar, du vet hur mycket kalorier maten innehåller och du kanske faktiskt har lyckats nå ditt mål?

Och nej, du borde absolut inte ladda ner ett kostprogram på nätet som inte är anpassat efter just dig, dina mål och förutsättningar. Om du är osäker på hur du ska lägga upp din kost så föreslår jag att du tar kontakt med en Personlig Tränare eller Kostrådgivare som kan skräddarsy ett kostprogram till dig. Då får du med största sannolikhet mycket bättre resultat och samtidigt får möjlighet att lära dig massor om kost.

Som Personlig Tränare kan jag hjälpa dig med det här, oavsett vart i världen du bor och oavsett vilket mål eller förutsättningar du har. Jag har bred kunskap inom ämnet och flera års erfarenhet som Personlig Tränare. Jag hjälper dagligen folk till en bättre hälsa och vardag. Läs gärna mer på min sida om Personlig Träning och se prislistan för olika paket. Om du har några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att slänga iväg ett mail till mig på alexander@noregrets.se

 

 

No responses yet

    Lämna ett svar